Du vill antagligen inte ha en havskajak

Nu när de första dagarna med sommarvärme kommer så brukar suget att skaffa en kajak infinna sig hos en hel del svenskar här är mina tankar kring anskaffandet av kajak. Kanot är tyvärr lite för mycket förknippat med friluftsliv och de flesta vet inte att det är en fantastiskt bra träningsform.

Gillar du att röra på dig. Har närhet till havet och tänkt tanken att det vore kul att komma ut på havet i en kajak? Du har rätt det är jättekul och en fantastisk känsla att komma ut på havet i en kajak men det är stor chans att den kajak du tänker dig är en havskajak. Du vet en sådan där 25+kg kajak med uppsvängd för och akter och med packutrymme för en lång expedition. Jag har under många år sett och förundrats över att de flesta som köper kajak köper en havskajak och jag är säker på att de allra flesta av dessa skulle paddla mer och ha mer skoj i sin kajak om de skaffat en annan typ av kajak.

Läs hela inlägget

Hur tränar jag egentligen v17 2016

Mån: Gym innan jobbet
Tis: 210 (70/20) paddelmaskin innan jobbet
Ons FM: 4
5min paddelmaskin innan jobbet
Ons EM: 10*6 min
Lör: 8km Paddling på rocksjön
Sön FM: 25km distans Runt Marstrandsområdet
Sön EM: 15 km distans på älven

Sammanfattning

Veckan kändes som en katastrof träningsmässigt med en massa familjegrejer plus förberedelser för Vårregattan som kom i vägen för träningen


Hur tränar jag egentligen v16 2016

Mån: Downwind på älgöfjorden totalt 17 km varav 5 mot vågorna
Tis: Gym innan jobbet
Tors: Tabata på paddelmaskin
Fre: 10 * 6min
Lör FM: 10 * 2min paddelmaskin
Lör EM: 1h på havet ca 12 km hälften medsjö
Sön: 40min distans paddelmaskin


Laga Garmin forerunner 310XT

För en vecka sedan tappade jag min gamla garmin i marken vilket ledde till en sprucken skärm och således en i fuktiga miljöer obrukbar gps Garmin reparerar inte GPS:er och den har ganska många år på nacken nu så jag tänkte att det kunde vara värt att försöka “Laga” den.

Recept

Generiskt skärmskydd ifrån Kjell&Co
Sax
Transparant Silikon
Injektionsspruta
Maskeringstejp

Det verkar funka. Var ute på havet i drygt en timme och ingen imma på insidan glaset efter det. Vi får se hur länge det håller.


Provpaddlat Storm+

I år har Nordic Kayaks satsat rejält med 2 nya modeller och en uppdatering av en gammal modell. Nitro som är den ski jag paddlat det senaste året har fått en ny sittbrunn och Storm och Squall har fått Syskon med tillnamnet +. + på Nordic språk betyder högre volym mer Rocker och en gnutta mer stabilitet.

Om mig Magnus Siverbrant 39 år med en bakgrund som landslagskanotist i Maraton. Längd 189cm och vikt 87 kg numera elitmotionär med målet att bli en duktig surfski paddlare.

Jag paddlar ganska mycket och har bra balans och har generellt sätt inga problem att paddla min primära ski som är en Nitro. Jag vill verkligen skaffa mig mycket erfarenhet utav paddling i grov sjö men även om jag klarar av att paddla min nitro i grov sjö så vill jag ha ett komplement till denna som gör att jag helt och hållet kan fokusera på vågorna. En annan anledning är att jag paddlar mycket ensam året om och det kan vara skönt att ha lite mer marginal om det brallar på ibland. Sist men inte minst är det skönt att sitta i en stabilare ski om man är ute och paddlar med mindre erfarna paddlare.

Storm + har i princip samma sittbrunn som Nitron vilket jag tycker är bra. Jag sitter bra i den och har bra utrymme att rotera. Alla detaljer i sittbrunnen är top notch som med alla Nordics Skis.

Läs hela inlägget

Rookie i Tarifa

Första gången jag paddlade surfski var i Christchurch (Nya Zeland) för 13 år sedan. Jag har ägt och paddlat surfskis sedan dess men det var förra året som jag började tävla i tävlingsformen Downwind. Min bakgrund som slätvattenpaddlare på elitnivå har lärt mig mycket om paddling. Jag är en person som behöver mål och mening med saker. Att lära sig nya saker och bli bättre är en viktig kugge i att få mig att må bra. Så nu är Downwind paddling mitt projekt

Förra årets tävlingar gick ganska bra och jag lärde jag mig massor om att paddla vågor. Det kändes dock tydligt att jag saknade rutin i vågorna och att jag därför slösade bort en massa energi i onödan så det område där jag billigast skulle kunna förbättra mig borde vara att förbättra mina kunskaper där.

I surfski communityt pratas det mycket om och är väldigt frekventa rapporter ifrån Surfski-Center i Tarifa som ligger precis på gränsen mellan Atlanten och Medelhavet på Spaniens sydvästkust. Tarifa är mest känt som ett Kitesurf ställe men vindsäkerhet kombinerat med kuststräckor i olika riktningar och en hel del ström gör att det nästan alltid finns möjlighet att hitta vågor att paddla på. Centret drivs av Boyan Zlatarev som är en uppskattad downwind coach. Jag har försökt hitta ett tillfälle att åka till tarifa ett tag men det är så många olika saker som måste stämma för att få till det jobb, familj och inte minst en bra grupp med rätt sammansättning så att upplagget på vistelsen inte skulle bli allt för basic.

Nu stog stjärnorna rätt. Jens Bond drog ihop en grupp med erfarna surfski paddlare och tiden funkade med både jobb och familj så nu blev det av. Resan var planerad onsdag till söndag så om allt blev optimalt skulle vi kunna köra 8 bra pass i vågorna.

Veckan innan avresa började jag dock bli orolig för gruppen. Hanna var sjuk och hade inte paddlat så mycket på denna sidan årsskiftet. Fredrik hade inte heller paddlat något på länge. Maciej kände jag inte. Jens hade brutit ett revben veckan innan när han vurpat i utförskörningen från Mördarbacken i Falun. Själv hade jag tränat på bra och kände mig i bra form. En annan oro jag hade var vilken båt Jag skulle få paddla. Boyan kör mycket med stabila skis Som Epic v8 och jag ville helst paddla något som går lite fortare än så.

Läs hela inlägget

blog built using the cayman-theme by Jason Long. LICENSE