Du vill antagligen inte ha en havskajak

Nu när de första dagarna med sommarvärme kommer så brukar suget att skaffa en kajak infinna sig hos en hel del svenskar här är mina tankar kring anskaffandet av kajak. Kanot är tyvärr lite för mycket förknippat med friluftsliv och de flesta vet inte att det är en fantastiskt bra träningsform.

Gillar du att röra på dig. Har närhet till havet och tänkt tanken att det vore kul att komma ut på havet i en kajak? Du har rätt det är jättekul och en fantastisk känsla att komma ut på havet i en kajak men det är stor chans att den kajak du tänker dig är en havskajak. Du vet en sådan där 25+kg kajak med uppsvängd för och akter och med packutrymme för en lång expedition. Jag har under många år sett och förundrats över att de flesta som köper kajak köper en havskajak och jag är säker på att de allra flesta av dessa skulle paddla mer och ha mer skoj i sin kajak om de skaffat en annan typ av kajak.

En havskajak är en frilufts kajak. Tänk vandring. Gå i maklig takt med många fikastopp på vägen, sova i tällt, laga frystorkat på gaskök. De är tunga för att klara av att släpas över stock och sten och de är relativt klumpiga för att de är byggda för att få plats med en massa packning. De flesta som paddlar använder dock inte sina kajaker på det sättet.

Idag råder det träningsboom i sverige. Stora klungor med landsvägscyklar är ute och tränar på våra vägar. Skogarna är fulla av löpare och Mountainbikes. Vasaloppet säljer slut 15000 startplatser på några minuter. Gymen är fullknökade med folk. Friluftsliv är fantastiskt men det de allra flesta ägnar sig åt är motion och träning. Paddling är fantastisk träning en bra blandning av styrka och uthållighet för överkroppen. Hoppa i och paddla någon timme eller två bli riktigt muskulärt trött. Allt i en fantastisk miljö bortkopplad ifrån världen på land. För detta finns det bättre alternativ än havskajaker.

En motionskajak/Surfski väger ofta under hälften av vad en havskajak. De är enkla och smidiga att packa av och på bilen. De har inredning som är träningsanpassad så att man kan använda kroppen på ett bra sätt och få betalt för sin kraftinsats, skrov som gör att man får bra fart och De har bra roder som gör att man effektivt tar sig dit man vill. Många tror att motionskajaker/surfskis bara finns i ranka varianter för dem som paddlar mer eller mindre proffesionellt men det finns motionskajaker/surfskis för alla. Allt ifrån nybörjare som aldrig suttit i en kajak förr till den proffesionelle tävlingspaddlaren. Det finns även motionskajaker/surfskis som har packutrymme för att göra dagsutflykter och för den som kan packa lätt även för att övernatta.

Men om du skulle vilja paddla en långtur med tält och gaskök? Om det bara handlar om en vilja att paddla 2-5 dagar någon gång per år då är mitt tips att hyr en havskajak. Det kostar bara några hundringar / dag. En kajak skall vara kul och mest kul har man om man har prylar som är anpassade för den aktivitet man primärt ägnar sig åt. Så om det är motion du tänker primärt köp en kajak som är byggd med motion som primärt användningsområde.

- to blog -


blog built using the cayman-theme by Jason Long. LICENSE