Boyan på hemmaplan

Dagarna efter SM i Norrköping hade förbundet Bokat in Boyan Zlatarev (som driver Surfski-center Tarifa) för att trimma surfandet för de prioriterade Kanotisterna inför höstens EM på Sardinien. Samlingen var planerad till Norrköping men då prognoserna för vågor på östkusten var väldigt dåliga och prognoserna för Västkusten såg riktigt bra ut så lades förslaget att flytta det hela till Västkusten. Boende skulle inte vara något problem vi skulle kunna bo i vår stuga och förhållandena skulle bli riktigt bra.

Richard som planerat samlingen var sugen Emma som oxå är västkusting behövde inte övertalas och boyan var oxå med på noterna. Tyvärr var Elis och Hanna inte så sugna eftersom de skulle åka till Sälen dagen efter samlingen och det skulle bli för mycket köra bil. Michaela skulle jobba på lördagen och kunde inte heller. Det blev en kompromiss. Dag ett i Norrköping med teori och utan vågor och dag två på älgöfjorden.

Dagen i Norrköping blev längre än beräknat och på vägen bestämdes det att Richard Emma och Boyan skulle komma över dagen en lång körning för Boyan.

Prognosen för Lördagen låg på ca 10 m/s västligt hela dagen och med växande våghöjd. Då vågorna skulle vara bra efter 1200 och framåt bestämde vi att ta en senare start

Jag och fruarna Levemyr blev ensamma i stugan över natten. Kvällen spenderades med planering och provpackning av takräcket för att få plats med 5 skis på taket. Vi bestämde även att Emma Anderson som skulle göra sin första dag i vågorna i en SS1 skulle sitta i en Squall+ för att kunna fokusera helt på vågorna och kunna känna sig helt trygg.

Vi vaknade relativt tidigt av att Richard var i krokarna. Emma skulle ha skickat ett meddelande om an senarelagd start men glömt detta. För att fördriva tiden lite så tog vi en promenad ut på klipporna och kollade in vattnen. Emma och richard Passade på att plocka lite blåbär till Boyan.

foto Kris Levemyr foto Kris Levemyr

Vår paddling sammanföll med finaldagen för Match cup seglingarna på Marstrand så vi visste att det skulle bli svårt med parkering på Koön. Planen var två rundor och Farsan var rekryterad för att köra tillbaka bilen så att vi skulle slippa köra så mycket. Första rundan skulle vi starta hos Rejdar på Marstrands Kajaker och paddla igenom hamnen och sedan möta vågorna utomskärs.

Vi svenskar klädde oss i sommar neorene och Boyan följde vårt exempel men där vi klätt oss färdigt fortsatte Boyan med att ta på sig Torrdräkt.

Det var rejält blåsigt och stort men vågorna hade ännu inte hunnit nå läskiga höjder. Kommunikationen var dock inte klockren och vi fick hämta Richard när han var på väg i sidvågor bort mot Åstol istället för att svänga in mellan Kråkorna och Södra Åstol.

Väl inne på fjorden blev det kalasvågor två system ifrån vart sitt håll och distinkt sick sack surf. Vi körde lite övningar och fick lite tips av Boyan. Fick chansen att titta lite på Boyan när han surfar och det är knäckande hur duktig han är på att utnyttja energin i vågorna. Vid ett tillfälle såg jag honom länka 3 vågor utan att ta ett enda paddeltag. Det var riktigt kul och Emma L:s leende växte och växte ett tydligt täcken på att det är bra förhållanden. I land fick vi ytterligare ett kvitto när Boyan beskerv förhållanderna som “world class”.

Väl inne i Lökeberg blev det lite mat och ompackning av Skis farsan kunde ställa upp och hämta bilen även denna gång. Tur två startade vi på baksidan Koön och paddlade mot vinden en stund för att starta surfandet mellan Södra åstol och Kråkorna. Lite större vågor nu och vi nötte på surfskillsen. Richard var rejält trött och orkade inte fånga några vågor. Emma A däremot började få lite flyt i vågorna.

Ute på tur två började jag och Emma L spåna på en 3:e tur. Emma A var tvungen att åka hem Men om richard kunde köra ut oss skulle det gå. Boyan som skulle köra tillbaka till Norrköping skulle kunna dra.

En 3:e tur blev det och denna gång “Bara” rakt in. Antagligen var det dagens bästa förhållanden men energin i musklerna började tryta och intrycken började flyta samman så det blev ganska mekanisk paddling in till Lökeberg denna gång.

Sammanfattningen av dagen måste bli att det var en fantastisk dag På älgöfjorden. Perfekta förhållanden och riktigt kul att få visa upp mina hemmavatten för både Boyan och de andra svenskarna. För mig var detta den bästa dagen på havet hitils.

Jag tycker att jag hittade några nycklar till att förbättra min surf både genom att jobba lite mer i sidled och att jag blev lite bättre på att ligga kvar på vågens topp och inte falla ner i dalen. Nötte även lite brace på högersidan.

Boyan hade som vanligt filmat hela dagen och här är en liten sammanfattning av dagen på 2 min

- to blog -


blog built using the cayman-theme by Jason Long. LICENSE